Alku Ilmoitustaulu Info Hevoset Hevosten hoitaminen Yksityistalli Toimisto Puskalennätin Yhteys

Tallin esittely

Susikallion tallipihaa hallitsee punamullatut rakennukset, vehreät rauduskoivut ja syreenipensaat. Hevosten tarhat ympäröivät tallipihaa - joku harjaa hoitohevostaan ulkona harjauspuomilla, toinen on myöhästymäisillään ratsastustunnilta ja kolmas tappaa aikaa tupakkapaikalla tallin takana. Ratsastuskoulun pihalla vilisee aina!

Ratsastuskoulun talli on punainen, harmaalla kivijalalla seisova kaksikerroksinen rakennus. Tallin pääsisäänkäynnistä aukeaa näkymä isolle käytävälle, jonka varrella on 32 karsinaa. Kaikissa 3x3 m karsinoissa on kalterit, liukuovet sekä automaattiset vesihanat ja käytävälle aukeavat kaurakaukalot. Jokaisessa ovessa on nimikyltin lisäksi telineet loimelle, suitsille sekä satulalle. Karsinat kuivitetaan hygieenisellä purun ja hampun sekoituksella. Pääovilla on hyllyköt, joissa säilytetään hevosten harja- ja suojalaatikot sekä harjauspuomi, johon voi tuoda harjailtavaksi hevosen, joka ei viihdy karsinassa hoidettavana. Limsa-automaatti pelastaa janoisen päivän!

Suunnilleen tallin puolessa välissä on pesupaikka kolmelle hevoselle sekä käytävä pikkutallin puolelle. Pikkutallissa karsinoita on 19, joista yksi on isompi varsovia tammoja tai kahta pikkuponia varten. Pikkutallissa on omat harjahyllykkönsä. Pikkupuolen ovilta pääsee ulos ulkokarsinoille, jotka ovat oivallisia esimerkiksi puhkurista kärsiville hevosille. Ulkokarsinoiden ovet aukeavat kahdessa osassa, joten yläluukun voi avata, jotta asukas voi seurata pihan tapahtumia. Pikkutallin edustalla on toinen harjauspuomi, joka on etenkin kesäaikaan kovassa käytössä!

Peremmällä ison tallin puolella on ratsastuskoulun toimisto, satula- ja rehuhuoneet sekä sosiaalitilat. Susikalliolaiset kokoontuvat tuntien välissä kahvihuoneeseen, jonka vanha harmaantunut heteka nitisee ja natisee tallilaisten ängetessä parhaille paikoille kahvikupposen ääreen. Kahvihuoneen pirttipöydän pinta on kulunut ja täynnä raapustuksia menneiden hevosten nimistä. Tiskikaappikin on nähnyt parhaat päivänsä, ja tallilaiset odottavat kauhulla sitä päivää, kun kaappi räsähtää lopullisesti alas. Kahvihuoneesta löytyy myös jenkkijääkaappi, pieni hella ja tiskiallas. Jokainen huolehtii itse oman kuppinsa puhtaudesta, sillä astianpesukonetta tallissa ei ole. Ratsastuksenopettajat tuovat päivän tuntilistat kahvihuoneen seinällä riippuvalle ilmoitustaululle, ja siitä vasta kuhina kahvihuoneessa alkaakin. Kuka menee tänään Rikulla? Ei kai kukaan joudu hyppäämään Ranulla tai maastoon Binalla? Tunneista piittaamattomat voivat keskittyä Eilan tuomiin eilisiin pulliin. Tai pirttipöydällä lojuviin vanhoihin Hevoshulluihin... Tai tuoreimpiin juoruihin tallikäytäviltä.

Kahvihuoneessa saatat törmätä karvaiseen, huomionkipeään otukseen. Kesäisin tallin kissapopulaatio kokee yllättävän lisäyksen, vaikka talvella hetekan lämpöön on turha kuvitella eksyvän kuin tasan yksi katti - Susikallion virallinen tallikissa Erkki. Erkki on ruskea maatiaiskissa, jonka tallinomistajan poika Robert ansiokkaasti nimesi. Paha vain, että Erkki paljastui myöhemmin tyttökissaksi... Onneksi miehekäs nimi ei tämän riiviön seikkailunhalua hidasta! Saatat törmätä Erkkiin sattarin ylimmällä hyllyllä tai tuntarisi harjalaatikossa.

Tallien väliin jää satulahuone, jonka kautta pääsee kätevästi kulkemaan molempiin talleihin. Jokaisella hevosella on nimetyt satula- ja suitsitelineet. Viihtyisässä satulahuoneessa on tilat myös jokaisen hoitajan kaapeille sekä valikoima lainakypäröitä-, raippoja - ja saappaita. Satulahuoneen oven vierellä on tallin lääkekaappi. Satulahuoneen yhteisestä kaapista voi lainata satulasaippuaa ja sieniä varusteiden pesua varten.

Vastakkaisessa päädyssä pääsisäänkäyntiä on vuonna 2016 valmistunut WC ja pieni sauna pukuhuoneineen. Saunan lämmityksestä vastaa tallimestari, ja sauna lämmitetään vain erikoistapauksissa. Pukkarista pääsee suoraan suihkutiloihin ja pieneen sähkösaunaan. Suihkuja on kolme, ja suihkutilan oven saa lukittua. Pukkarissa on mukavat penkit, pieni pöytä ja avonaiset kaapit vaihtovaatteille, mutta talli ei vastaa pukuhuoneeseen jätetyistä tavaroista. WC on tarkoitettu asiakaskäyttöön. Kuolaimia ei saa pestä lavuaarissa viemärin tukkeutumisvaaran vuoksi! Kuivaushuoneen pesukoneessa voi pestä hevosten tekstiilejä. Muista harjata liat ulkona ennen koneeseen laittamista.

Tallin yläkertaan vie Rieken karsinan ja kahvihuoneen oven väliset natisevat portaat. Heinävintillä eli heiniksellä on heinäsäilytyksen ohella vietetty monet railakkaat talli-illat. Portaiden yläpäässä on majoitustilat (6 sänkyä + 8 kerrossänkyä). Majoitamme myös vanhaan valkoiseen talliin kunnostetuissa majoitustiloissa 10-12 yöpyjää. Vanhassa tallissa on viisi lukittavaa huonetta, joissa jokaisessa on kaksi sänkyä, pöytä, sohva tai nojatuoli sekä vaatekaappi. Osassa huoneista on lisäksi televisio tai vedettävä sohvasänky. Kurkkaa tästä heiniksen pohjapiirros!

Ratsastuskoulun pääkenttä on aivan tallin tuntumassa. Valaistulla kentällä on kokoa 50x70 m, ja tallia vastapäätä oleva katsomo mahdollistaa isompienkin kilpailuiden järjestämisen. Kentän portti suljetaan aina tuntien ajaksi, ja katsomoa reunustavat suuret koivut luovat viilentävän varjon kentän ylle kesähelteillä. Ratsastuskouluhevosten tarhat jäävät katsomosta katsottuna vasemmalle, tallialueen taakse. Hevoset tarhaavat yksin tai pienissä porukoissa hiekkatarhoissa, joista osassa on puustoa ja vaihtelevaa maastoa. Vedet kannetaan tarhoille käsipelillä.

Maneesille kuljetaan yksityisten tarhojen välistä lähtevää valaistua hiekkatietä pitkin. Reitiltä pääsee maneesin ohi maastoihin. Ratsastustunneille lähdetään aina tallilta yhdessä! Maneesin rinnalla on valaistu alakenttä , 20x40 m. Maneesi kunnostettiin kaksi vuotta sitten, jolloin sen yhteytyeen rakennettiin maneesikahvila Tassu patioineen. Kahvilayrittäjä Eila on mukava mummeli, jonka kanssa rupatellessa aika vierähtää nopeasti omaa tuntia odotellessa. Ylhäältä kahvilan patiolta on huikeat näköalat ratsastusareenalle! Maneesin alakentänpuoleista sivua kiertää kaksirivinen katsomo, jonka alla säilytetään estekalusto ja kouluaidat. Varastoon ja katsomoon pääsee myös ulkokautta. Vastakkaisella seinustalla on suuret peilit, joista voi omaa suoritustaan tarkastella tunnin aikana. Maneesi on yleensä liukuovella jaettuna tunti- ja yksityispuoliin. Maneesin takana on muutama Tassun pöytä, joissa voi katsella alakentällä työskenteleviä ratsukoita kesäisestä lämmöstä ja kahvikupposesta nautiskellen. Maneesin pohjapiirros

Susikallion ylpeys on huikeat maastoreitit , jotka lähtevät maneesilta ja kiertävät parhaimmillaan kymmeniä kilometrejä. Maastoesteratamme on tällä hetkellä kunnostettavana, mutta siihen kuuluvalla niittykentällä voi hypätä tukkia, tarkkuusestettä ja coffinia. Niittykentälle on tallilta matkaa parisen kilometriä, jos oikaisee metsän läpi polkua pitkin. Kenttä on nurmipohjainen, eikä sitä ole aidattu tai valaistu. Ratsastuskoulu suosittelee lämpimästi hokkeja aina niittykentällä ratsastaessa! Katso tästä kartta Susikallion maastoista ja lähialueista.

Tämän sivun kuvat ©
Gally, Tora, Hedberg, Milena N., LRK, SRK.