Alku Ilmoitustaulu Info Hevoset Hevosten hoitaminen Yksityistalli Toimisto Puskalennätin Yhteys

Ratsastuksenopetus Susikalliolla

Susikalliolla järjestetään koulu-, este- ja maastotunteja tiistaista lauantaihin. Tunnit on jaettu tasoryhmiin parhaan mahdollisen oppimisen takaamiseksi. Ryhmäkoko on max 6 ratsukkoa. Tehoryhmissä ratsastaa max. 3 ratsukkoa, jolloin opettajalta saa enemmän huomiota omaan ratsastukseensa. Intensiivitunnit voi varata erikseen. Intensiivitunnilla ratsastaa aina vain yksi ratsukko, ja sen kesto vaihtelee 45-120 min, ratsukosta riippuen.

Ratsastunnit soveltuvat kaikentasoisille ratsastajille ja ratsastustunnilla opettajan huomio on ratsastajien taitojen kehittämisessä. Opettaja jakaa tuntihevoslistat kahvihuoneen ilmoitustaululle hyvissä ajoin ennen ratsastustunteja. Tunneilla opitaan ratsastamaan erilaisilla hevosilla, taitojen karttuessa haastavammilla projektihevosilla sekä nuorilla ratsuilla. Opetushevoset ovat työhönsä tarkoin valikoituja, erilaisia persoonia, joilla jokaisella on tarjota uutta opittavaa ratsastajilleen. Ratsastuskoulutunneilla ratsastetaan aina opettajan jakamilla opetusratsuilla, valmennuksissa voi ratsastaa omalla (vuokra)hevosellaan.

Tunnit sopivat hyvin niin harrasteratsastajille kuin heille, joilla suuntana on kilpailut. Tunneilla voi käydä rentoutumassa arjen kiireiden keskellä kuin hiomassa taitojaan tulevaa kisakautta ajatellen! Oppilaamme saavat kilpailla ratsastuskoulun hevosilla tallimme harjoitus- ja tallikisoissa, myöhemmin jopa tallin ulkopuolissa kisoissa!

Tuntikaudesta potkua harrastukseen

Susikallion kalenterivuosi on jaettu kolmeen kauteen: syyskausi elo-joulukuu, kevätkausi tammi-toukokuu sekä kesäkausi kesäkuusta elokuun alkuun. Kauden alussa ratsastajat jaetaan sopiviin ryhmiin, joissa he treenaavat pääsääntöisesti koko kauden. Ratsastaa voi samanaikaisesti eri tasoisissa ryhmissä, esimerkiksi tasolla 2 koulua ja tasolla 1 esteitä. Ratsastuksenopettaja tarkistuttaa jokaisen tason säännöllisesti ja seuraa edistymistä ja tavoitteiden saavuttamista aina kauden alussa ja lopussa. Opettajan kommenteista ja kauden opetussuunnitelmasta ammentaa taas kohti seuraavaa kautta!

Yhdellä kaudella ratsastetaan n. 20 viikottaista ratsastustuntia. Niistä noin puolet järjestetään tuotostunteina (ratsastuksenopettaja julkaisee tuntipohjan ja suoritusohjeet, esim. tarina/piirros/kysymys/muu kuittaus) ja puolet listatunteina. Opettaja kommentoi listatunteja, mutta ratsastajien ei näistä tunneista tarvitse kuitata mitään! Osa listatunneista voi jäädä kuvitteellisiksi tunneiksi, jota saa vapaasti käyttää päiväkirjassaan.

Ratsastuksenopettaja jakaa jokaiselle tunnille eri ratsut. Opettajat ottavat vaihtelevasti toiveita vastaan… Tuntijaot ja kausisuunnitelmat näet klikkaamalla lukujärjestyksestä tunnin nimeä! Mikäli ratsastat kahdella viikkotunnilla, voit valita toiseen opetushevosista vakioratsun. Vakioratsu voi olla mikä tahansa ratsastuskoulun opetushevosista, sen ei tarvitse olla oma hoitohevonen. Lue ohjeita ratsastamaan tuleville!

Tuotostunti = opettajan julkaiseman tuntipohjan mukainen tuotos maksuksi tunnista, esim. piirros tai tarina

Listatunti = ei tuntimaksua, saat opettajan kommentin edellisten ratsastuskertojen perusteella -> ei maksua, ei kommenttia.

Kuvitteellinen tunti = oppilaat ratsastavat joka viikko tuntinsa, mutta joka viikko ei voi ehtiä kirjoittelemaan tuntimaksuja, niinpä osa tunneista jätetään vain mielikuvitustemme varaan!

Tuntien peruuttaminen

Ilmoittautumalla ryhmään olet automaattisesti mukana ryhmän kaikilla tunneilla. Jos peruutat tunnin (= et maksa tuntia ennen seuraavaa tuotostuntia), menetät seuraavan listatunnin kommenttisi. Kolme perättäistä peruutusta (ts. 6 IRL-viikkoa) johtaa ryhmästä poistamiseen, jotta useammat aktiiviset saisivat ratsastuspaikan. Jos tiedät, ettet ehdi maksaa tuntiasi, ilmoita siitä ajoissa ratsastuksenopettajalle. Näin opettaja ohjaa sinut rästimään sopivaan ryhmään korvaavalle tunnille!

Tuntien korvaaminen & irtotunnit

Ratsastamatta jääneen tunnin voi korvata rästimällä. Rästiminen tapahtuu ilmoittautumalla sopivan tasoiselle irtotunnille kuukauden sisällä maksamattomasta tuotostunnista. Irtotunnin voi ottaa kuka tahansa ratsastustunneistamme kiinnotustunut myös kokeilumielessä! Irtotunnille suosittelemme tulemaan aina TT1 mahdollisuuksien mukaan.

Ratsastajien eteneminen ja palkitseminen

Aloittaessaan ratsastuksen Susikalliolla ratsastaja aloittaa alkeistasolta joko alkeis- tai alkeisjatkoryhmästä. Halutessaan alkeistason voi suorittaa myös kurssikokeella. Alkeistason jälkeen tasoilla edetään järjestyksessä. Ratsastustasoilla etenee sen mukaan, kuinka hyvin tunneilla pärjää - eli ratsastajan tulee sisäistää tasolla vaaditut asiat ennen seuraavalle tasolle siirtymistä. Opettaja vastaa tasoista, mutta ratsastaja voi pyytää opettajaa tekemään tasonousutarkastuksen täällä. Huomaathan, että este- ja maastoestetasot eivät ole sidoksissa koulutunteihin, eli sinun pitää käydä tasot läpi lajeittain!

Ratsastuskortti

Ahkerat oppilaat palkitaan tuntuvasti. Keräämällä ratsastuskortin täyteen leimoja ansaitsee ilmaisen yksityistunnin haluamallaan hevosella! Leimoja kertyy tehdyillä tuntikuittauksilla (2 leimaa/kuittaus), taluttamalla alkeistunneilla (1 leima/talutus) sekä tekemällä ekstratehtäviä (1 leima/tehtävä). Ratsastajien tulee itse kerätä leimat omaan esittelytopaansa erilliseen viestiin. Ratsastuskortin voi lunastaa myös muissa tallin tapahtumissa, kuten kisoissa, kursseilla ja leireillä, jolloin niihin voi osallistua haluamallaan hevosella.

Yksityistunnit

Yksityistunnin voi varata täydellä ratsastuskortilla tai sellaisen muutoin ansaittuaan. Yksityistunnilla opettajan koko huomio on sinussa, ja tunnin aikana päästään keskittymään ongelmakohtiin aivan eritasolla kuin ryhmätunneilla. Yksityistunnin jälkeen ratsastus tuntuu taas paljon helpommalta! Yksityistunnit tulee varata suoraan opettajalta, foorumin yksityisviestillä. Mainitse haluamasi laji, taso sekä opetusratsu. Yksityistunnille voi osallistua vain ratsastuskoulun hevosella. Ratsuksi kannattaa valita sellainen, jolla on jo aeimmin ratsastanut.

Tuntilukujärjestys syksy 2018

klikkaa tunnin nimeä lukeaksi lisää.

Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai
16.00
TT0 HHK
TT1 Yleisryhmä aloittelijoille
Gitta Virta
TT1 Yleisryhmä jatko
Gitta Virta
TT1 Kouluryhmä aloittelijoille
Aino-Kaisa Kannaus
10.00
TT1 Tädit
Lena Honkavuo
Varattu valmennuksille
17.00
TT1 Äijät
Raimo Ekval
TT1 Esteryhmä aloittelijoille
Gitta Virta
TT1 Esteryhmä jatko
Gitta Virta
11.00
TT1 Kouluryhmä jatko
Lena Honkavuo
Varattu valmennuksille
18.00
Varattu yksityistunneille
Raimo Ekval
Varattu yksityistunneille
Heini Pohja
Varattu yksityistunneille
Varattu yksityistunneille
Aino-Kaisa Kannaus
12.00
TT2 Kouluryhmä teho
Lena Honkavuo
Varattu valmennuksille
19.00
TT2 Yleisryhmä
Raimo Ekval
TT2 Esteryhmä
Heini Pohja
TT2 Kouluryhmä
Heini Pohja
TT2 Yleisryhmä teho
Aino-Kaisa Kannaus
13.00
TT2 Esteryhmä teho
Lena Honkavuo
Varattu valmennuksille
20.00
TT3 Yleisryhmä
Raimo Ekval
TT3 Kouluryhmä teho
Heini Pohja
TT3 Esteryhmä teho
Heini Pohja
TT3 Esteryhmä
Aino-Kaisa Kannaus
14.00
Varattu hoitajaratsastuksille
Varattu valmennuksille
21.00
TT3 Kouluryhmä
Raimo Ekval
15.00
TT3 Yleisryhmä teho
Lena Honkavuo
Varattu valmennuksille

Tunnit ratsastetaan hyvällä säällä ulkona pääkentällä, talvikaudella olosuhteiden mukaan maneesissa. Maastoestetunnit hypätään maneesissa maan ollessa jäässä.

TT1 – ratsastuksen perusteet, hevosten käsittely, kohti itsenäistä ratsastusta
TT2 – perustehtäviä syventäen aiemmin opittuja taitoja (n. he C-B/70-80 cm)
TT3 – perehdytään syvemmälle eri ratsastuslajien maailmaan

Koulupainotteisilla tunneilla pääpaino on hevosen ja ratsastajan välisen yhteistyön kehittämisessä kohti eleettömämpää ja harmonisempaa suuntaa. Joka toisella tunnilla kouluryhmissä kehitetään tasapainoa ja koordinaatiokykyä puomi- ja kavalettitehtävillä.

Estepainotteisilla tunneilla syvennytään esteratsastuksen käsitteistöön ja opitaan hyppäämään yksittäisten tehtävien kautta kokonaisia ratoja, unohtamatta hevosen hallintaa. Joka toisella tunnilla keskitymmekin hevosen hallinnan harjoitteluun sileäntehtävillä ja puomityöskentelyn avulla. Maastoesteryhmä hyppää niittykentällä säiden salliessa, muina aikoina keskitytään estetekniikan harjoitteluun maneesissa.

Yleispainotteisilla tunneilla ei keskitytä mihinkään tiettyyn ratsastuksenlajiin, vaan harjoittelemme niin koulu- kuin esteratsastuksessa tarvittavia taitoja. Joka toisella tunnilla pyritään joko hyppäämään tai harjoittelemaan puomityöskentelyä.

Istunta ja selkeä apujenkäyttö ovat avainasemassa Susikallion ratsastuksenopetusta, kaikilla tuntitasoilla ja ratsastuksenlajeissa. Kaikki ryhmät käyvät vähintään kerran kauden aikana maastossa. Monipuolisuus tuo kaikille ratsastajille uutta pontta harrastukseen!

Tämän sivun kuvat ©
Hedberg, Kontinen, Lidén, Lindmark.