Diabhal Dubh

Irish cob-ori
Ruunikonkirjava 162 cm
s. 20.05.2015, M Layouts / raitatossu.net/mayflower v.
KO: Helppo C RE: 40 cm


Ex-om.: Minja.E
Om.: Viona VRL-07600

Talking about heräteostostelusta. Mikä kumma siinä on, suunnittelet hankkivasi talliisi pari söpöä ponia uljaiden puoliveristen rinnalle. Ja kas kummaa, ilmoitukseesi tarjotaan Ehtaa Irkkua. Pakkohan sitä on mennä katsomaan, ei siinä muu auta. Kuka nyt voisi sanoa ei noille kuvien suklaanappisilmille...? No en ainakaan minä. Mikä hauskinta, Darraksi ristityn irkkuoriin myyjäkin oli ostanut oriin tismalleen samoilla spekseillä. Vahingossa. Heräteostoksena.

"Kaikki alkoi siitä, kun olin tavalliseen tapaani aamukahvia hörppien selaamassa internetin hevosmyynti-ilmoituksia siinä toivossa, että onnistuisin löytämään sieltä kaipaamani nelijalkaisen. Alkuun en edes harkinnut avaavani muita kuin puoliveristen ja ponien myynti-ilmoitukset, kunnes mieleeni tuli ajatus pitäisikö sittenkin vain vilkaista – se oli hitonmoinen virhe. Pian klikkasin auki (uskotellen kaikille sen olleen vahinko, vaikka itse mielsin sen enemmänkin tahalliseksi vahingoksi) myynti-ilmoituksen, jossa maahantuoja kauppasi ”irlantilaista herrasmiestä” ja siinä tapahtui se vain sadussa mahdollinen, rakastuminen ensi silmäyksellä. Kun olin selannut kuvat ja tekstit läpi lähemmäs sata kertaa, soitin maahantuojalle välittömästi. Kun olimme sopineet koeratsastuksesta, kiljaisin tytärtäni ' tulemaan katsomaan. Tomera 5-vuotias saapui pian täyttä laukkaa uljaalla mustalla keppihevosellaan ja kysyessäni tältä mielipidettä löytööni, sain vastaukseksi käsillä muodostetun sydämen, jonka jälkeen tämä uljaan mustan ratsastaja karautti takaisin auringonlaskuun. Enpä sitten tiedä, tarkoittiko tuo käsin kyhätty sydän sitä, että Noorakin rakastui tähän jättilaiseen vai viljeleekö se vasta oppimaansa käsimerkkiä aina kun siihen on mahdollisuus."

Ja mikä vielä hauskempaa - jos mahdollista - koko hevonen on syntynyt vahinkovarsana! Tirskuin Take Away-kuppini takana katketakseni valtava möllökkä kopissa, ihan koko matkan kotiin asti. Hevoskaupoilla voi olla joskus hauskaakin! Ja onhan Darra ollut jokaisen euron arvoinen herrasmies, ei sitä ole kieltäminen. Olin myyty, ja olen yhä edelleen myyty, kun muistelen Darran myyntipuhetta:

"Hoitaessa Darra on helppo kun mikä - senkun astelee harja räpylässä karsinaan ja alkaa sukimaan. Ei sitä kiinnikkään tarvitse sitoa ja karsinan ovenkin voi jättää auki, ei se mihinkään liiku. Ei sillä että se laiska olisi, nauttii vaan niin pirusti huomiosta ja hoivasta, että seisoisi vaikka maailman tappiin asti hoidettava jos sitä vaadittaisiin. Myös pienemmät mukulat voi Darraa hoitaa ihan huoleti, sillä vaikka se jättiläinen onkin, osaa se toimia aina tilanteen vaatimalla tavalla. "

© Minja.E, muokkaus Viona

Suku

i. Treasure Cófra
IC
ii. Spider-Man iii.
iie.
ie. Cķste Diabhail iei.
iee.
e. Cinderelle
IC
ei. Caramal dath eii.
eie.
ee. Ardaigh Banphrionsa eei.
eee.

Isä Treasure cófra on komea, 167cm -korkea ruunikonkirjava irlannincob herra. Arvostetusta ja hyvin valitusta suvusta peräisin olevan ori oli kasvattajansa silmäterä ja ori päätyikin kantakirjattavaksi nelivuotiaana, hankkien kotiin viemisiksi ensimmäisen palkinnon. Kun orin kantakirjaus oli pois päiväjärjestyksestä, aloitti kasvattaja pikku hiljaa kilpailemaan tällä, ensin vain kouluratsastuksessa, mutta laajentaen pian myös estekentille. Kyvykäs ori niitti menestystä molemmista lajeista ja ehkä hieman suuruuden hullu kasvattaja saikin tästä loistavan idean – ori opetetaan valjakkoajon saloihin. Nopeasti hevonen oppi myös kärryjen edessä toimimisen, eikä aikaakaan kun se oli edennyt valjakkohevosurallaankin parhaaseen mahdolliseen pisteeseen. Hyvin pian kaikki tienoon irlannincob tamman omistajat kiinnostuivat Treasure cófrasta ja astutuspyyntöjä alkoi tulvimaan ovista ja ikkunoista. Suuren suosion saadessaan ori siirtyi pääpainoisesti jalostuskäyttöön ja sen uusi työ oli astua tammoja, jotka kasvattaja kävi huolella läpi ja hylkäsi surutta huonoimmat – ori astuikin elämänsä aikana vain jollain tapaa menestyneitä vastakkaisen sukupuolen edustajia, kunnes eräänä kevätpäivänä se sitten tapahtui. Ori oli onnistunut karkaamaan tarhastaan ja rymistänyt tervehtimään naapurin työhevosena toimivaa tammaa, joka rypi juuri pahimmassa kiima-ajassa. Jokainen voi varmasti arvata, mikä oli lopputulos ja mahdollisesti myös sen, ettei kasvattaja ja omistaja ollut järin tyytyväinen silmäteränsä tempauksesta, jonka tämä kuitenkin onnistui käännyttämään naapurin tamman omistajien syyksi. Tänä päivänä Treasure cófra viettää ansaittuja eläkepäiviään kasvattajansa ruohonleikkurina – jälkeläisiä sillä on lähes sadan kappaleen verran ja niistä vain yksi on vahinkolapsi.

Isänisä oli komea ja kaikin puolin virheetön ja menestynyt irlantilaisori Spider-Man. 165cm –korkeutta omaava, kauniilla ruunikonkirjavalla värityksellä varustettu ori ei ikinä päätynyt kilpakentille asti, sillä sen suosio jalostuskäytössä räjähti käsiin jo heti ensimmäisen sanomalehteen painetun astutusilmoituksen jälkeen. Tammoja oli jonoiksi asti, osa yhteydenotoista tuli jopa aivan eri puolelta maailmaa ja vaikka omistaja kuinka yritti, ei tämä saanut järjestettyä Spider-Mania jokaiseen haluttuun paikkaan – jälkeläisiä kuitenkin ehti kertymään kunnioitettavat 157 kappaletta, vaikkei herra jokaisen halukkaan luona vieraillutkaan. Ori eli 22 –vuotiaaksi, jolloin se jouduttiin raskain mielin lopettamaan alati pahentuvien vanhuuden vaivojen takia.

Isänemä Cķste Diabhail on yksi niistä onnekkaista tammoista, jotka pääsivät viettämään lemmenyötä Spider-Manin kanssa. Kaunis kimo tamma kilpaili tavoitteellisesti esteratsastuksessa, edeten aina 100cm –luokkiin asti ja siirtyi kilpailu-uransa päätyttyä jalostuskäyttöön. Upea luonteisen tamman jälkikasvu oli haluttua kauppatavaraa – varsoista tuskin ehdittiin edes ilmoittaa ulkopuoliseen maailmaan, kun niillä oli jo kilometrien mittaiset jonot. Loppu viimein tamman lopullinen jälkeläismäärä oli kuusi, sillä toinen tiineys johti kaksosvarsojen syntymään.

Emä Cinderella on niitä naapuritilan seinäruusuja, jotka eivät ikinä ole poistuneet oman kotitallinsa ympäristöstä. Tummanruunikko, 156cm -korkea Cinderella syntyi vanhan pariskunnan työhevosena toimineelle tammalle ja sille tielle tamma itsekin jäi - pellon kyntäjäksi ja metsätöihin. Jo nuorella iällään tamma osoitti olevansa lempeä ja huolehtiva nelijalkainen, joten kesäisin pariskunnan lasten ja lastenlasten vierailujen ajan se toimi perheen pienimpien paijailuiden kohteena ja kantoipa tuo niitä selässäänkin ympäri laidunta. Koskaan tamma ei kuitenkaan työhevosen ja lapsikuljettimen uraa suurempia saavutuksia saanut aikaan. Jälkeläisiä tammalle ehti kertymään kaksin kappalein – toinen oli silkka vahinko, naapurin arvostetun orin karkureissun tuloksena syntynyt orivarsa, joka sai aikaan melkoisen haloon ja toinen ihan tarkoituksella emänsä jalan jälkiä seuraamaan hankittu tammavarsa, jonka isäukko on Cinderellan omistajapariskunnan vanhan tutun työhevosori. Tätä nykyä Cinderella viettää vanhoja päiviään rauhaisasti pariskunnan huomassa ja toimii tyttärensä opettajana, perehdyttäen tämän työhevosen arkeen.

​Emänisä ei ollut mitenkään järin tunnettu, mutta nimi oli kuitenkin useimmille työhevoskilpailuissa vierailleille tuttu – Caramal dath. 170cm –korkea ruunikko ei syntynyt arvostettuun sukuun ja pian syntymänsä jälkeen se myytiin vanhanlinjan hevosmiehelle, joka ei edelleenkään ollut innostunut traktoreiden ja muiden työkoneiden käytöstä maataloustöissä – siihen tarvittiin vahva hevonen ja sillä siisti! Caramal dath oppi nopeasti uuteen työhönsä ja pääosin se hoitikin isäntänsä kanssa maatilan töitä. Silloin tällöin, kun lähimailla järjestettiin työhevoskisoja, pääsi ori niihin näyttäytymään, eikä sen menestys mitään huonoa ollut, sillä se tuntui jokaisissa kilpailuissa osoittavansa kykynsä. Omistajansa harmiksi ori jouduttiin lopettamaan tämän ollessa 15 –vuotias, kun se onnistui metsätöissä loukkaamaan kinttunsa. Jälkikasvua orille jäi kahden tammavarsan verran.

Emäemä Ardaugh Banphrionsa päätyi heti vierotuksen jälkeen vanhalle pariskunnalle työhevoseksi. Kauniin kirjava, 156cm –korkea tamma nimettiin alkutekijöinä Berthaksi, sillä hankala nimi ei vanhanpariskunnan suuhun sopinut – vasta sen jälkeen tamma pääsi opiskelemaan työhevosen arkea. Harvinaisen kiltti ja kultaisen sydämen omaava neitokainen ehti toimimaan omistajansa työntekijänä huimat 15 –vuotta, ennen kuin se astutettiin siinä toivossa, että se saisi työlleen jatkajan. 11 kuukautta myöhemmin maailmaan pyörähti tammavarsa Cinderella, joka jäi Berthan ainoaksi jälkeläiseksi. Varsomisen jälkeen tamma työskenteli, tosin tavanomaista kevyemmissä hommissa vielä kolmisen vuotta, kunnes se sai jäädä ansaitulle eläkkeelle. 27 –vuoden iässä tamma koki luonnollisen kuoleman vanhuuteen.

© Minja.E

o. Nimi (e. Nimi) s. 2016
© Viona
Kaikenlainen kopionti ehdottomasti kielletty.
Sivusto on mielikuvituksen tuotetta, eikä siten löydy oikeasta maailmasta.

VIRTUAALITALLI / VIRTUAALIHEVONEN
susikallio@lumossa.net